Nederlands Paspoort of Identiteitskaart?

Hoe vraag ik een Nederlands paspoort of identiteitskaart aan?

In Nederland: Om een Nederlands paspoort of ID-kaart aan te vragen meldt u zich bij de gemeente waar u staat ingeschreven.

In het Caribisch gebied van het Koninkrijk: U vraagt het paspoort of ID-kaart aan bij het kabinet van de Gouverneur of bij de afdeling burgerzaken.

Woonachtig in ander land: U kan dan dan het paspoort of ID-kaart aanvragen bij de Nederlandse ambassades of consulaat in het land waar u woont. Tevens kunt u terecht bij 1 van de aangewezen grensgemeenten als u in Nederland bent.

Meenemen voor de aanvraag van een Nederlands paspoort of ID-kaart

- een pasfoto die voldoet aan de pasfoto-eisen;
- Nederlands paspoort en/of ID-kaart die u reeds in uw bezit heeft.

U bent woonachtig in het buitenland?

Controleer eerst op de officiele website van de Nederlandse ambassade in het land waar u woonachtig bent welke documenten u nodig heeft en of u een afspraak dient te maken. Voor meer informatie gaat u naar: www.rijksoverheid.nl

Persoonlijk ophalen en aanvragen

U moet een Nederlandse id-kaart of paspoort altijd persoonlijk ophalen en aanvragen bij de desbetreffende instantie. Tevens dienen uw kinderen ook persoonlijk aanwezig zijn bij het ophalen en aanvragen.

Zorg dat u altijd eerst controleert of u een afspraak dient te maken.

Indien u door een geestelijke of lichamelijke beperking niet zelf persoonlijk uw paspoort of id-kaart kan aanvragen dan kan een medewerker van de instantie u persoonlijk op uw verblijfsplaats bezoenen om uw aanvraag te behandelen. Informeer hiervoor bij uw gemeente of ambassade indien u in het buitenland woont.

Meer informatie: Bezoek de website van de Nederlandse overheid: www.rijksoverheid.nl


Op deze website vind u de contactgegevens van alle Nederlandse Ambassades en Consulaten in het buitenland en alle buitenlandse Ambassades en Consulaten gevestigd in Nederland.

 

logo